Фашизмът: последната сламка за агонизиращия капитализъм

При силен интерес премина представянето на юбилейния ни сборник „Месец на кръв! На подем и погром! 100 години от Септемврийското въстание“ в столичния клуб MAZE в сряда вечер.

Учени, активисти, хора на изкуството си припомниха за годините около въстанието, за неговия исторически, социално-политически, но и по-широк културен и художествен контекст под вещото ръководство на историците Евгения Калинова и Христо Беров, художника Калин Николов, режисьорката Василена Радева и съставителя на сборника Огнян Касабов.

Събитието беше съпроводено от специален перформанс, онагледяващ част от проблемите, повдигнати от участниците в дискусията, като наличието на фашизъм у нас, дефицитите в образованието по история и др. Клуб MAZE беше посетен от група гимназисти с къси подстрижки, които бяха уверено изведени навън от част от публиката, сред която присъстваха също така малки деца и възрастни хора. Задържалите се около бара младежи по-късно влязоха в пререкание с нашите гости, като намериха за уместно да напръскат трима от тях (сред които жена) с лютив спрей, преди да избягат.

На този фон държим да подчертаем, че реабилитацията на фашизма не е само българско явление. Радваме се да мислим, че сборникът ни ще даде поне малък принос към неговото разобличаване. Перифразирайки Гео: фашизмът е последната уж спасителна идеология на агонизиращия капитализъм.

„Но все пак: всяка тирания – колкото и черна да е тя – е само една черна запетая в историческото развитие на човечеството; никога точка.“ (сп. Пламък, май 1924)

Total
0
Shares
Още публикации