Разговори за града: КОИ и Ratio Podcast

Заедно с Ratio Podcast проведохме няколко разговора за града със социални учени, експерти и активисти, занимаващи се с различни аспекти на градската среда.

Поредицата епизоди е продължение на форума „Градски неравенства“, който организирахме миналата година. Част от гостите в подкаста бяха участници и в форума през юни.

Първият епизод беше посветен на пешеходството и за него разказва Павел Янчев, архитект, урбанист и един от организаторите на форума. Какво представлява културата на ходене? Как колите изместиха хората и може ли да си върнем публичните пространства? Ще се откаже ли модерността от ухажването на бързината или хората в градовете ще са преди всичко водачи на МПС?

В още един увлекателен епизод заедно със Слава Савова, изследователка в Института за етнология и фолкористика към БАН, говорим за обществените бани, термалните води, разликите между спа хотелите и къпалните, голотата на публични места. Слава сподели и невероятните истории, които открива по време на своята теренна и архивна работа. Чуйте разказа за протестната мобилизация на казанлъшките баби в защита на градската къпалня и за различните значения на баните тук:

В следващия интересен епизод участва Соня Хърт, преподавателка в Колежа по околна среда и дизайн към Университета в Джорджия. Стоян Ставру и Любо Бабуров разговарят с нея за стените в многоликите им форми: от затворените комплекси до Великата зелена стена, от насилието на граничните бразди до символните граници между частното и публичното.

След това обсъждахме бедствията с урбанистката Станимира Николова. Какво разбираме под бедствие? Кой е отговорен за бедствията и за справянето с последиците от тях? И този път засегнахме условията на труд в държавните и общински институции, които трябва да предотвратяват бедствията.

В следващия епизод участва урбанистът и архитект Любо Георгиев от „Екипът на София“ и доскоро ръководител на „Визия за София“. Говорим за София на две скорости и посоките за развитие на града след като спря да расте. И най-накрая отговор на въпроса, който гложди водещите от няколко месеца: може ли една община да фалира?

И последният епизод от поредицата беше посветен на умните градове, в който участва Георги Пенчев, софтуерен специалист и активист от „Екипът на София“. Какво са умни градове? Красиви ли са умните градове? Какво е отношението между идеите за устойчивия град и умния град? Какъв тип организация изисква умният град? Чия собственост трябва да са данните за града и кой трябва да има достъп до тях?

Приятно слушане!

Снимка: molimonster

Total
0
Shares
Още публикации