Интернационализмът трябва да измете глобализацията

Интервю с биологa Роб Уолъс за индийското сп. Jabardakhal

Jabar Dakhal: Докато британското правителство първоначално оправда решението си да се въздържи от превантивни мерки, осланяйки се на идеята за „стаден имунитет“, германските активисти на нацистката партия AfD (Alternative für Deutschland) изискаха авторитарни мерки и принудителна карантина. Федералното правителство на Индия пък, ръководено от ултра дясната и известна с авторитарните си политики партия ИНП, активира колониалния Закон за епидемиите от 1897 г. Той включва разпоредби за предоставяне на изключителна власт на бюрократите, право на задържане по подозрение, въвеждане на временни ограничителни и авторитарни мерки, както и предоставяне на юридически имунитет на правителството. Как да разбираме всички тези разнородни мерки срещу епидемията?

Роб Уолъс: Пандемиите са огледало, в което режимите се оглеждат. Всяка управляваща партия ще опита да принуди страната си да разпознае себе си в предпоставките и платформите на партията, дори и идеите ѝ и последващите ги действия да влошат положението. В САЩ например, президентът Тръмп затвори границата с Мексико, въпреки че мнозинството потвърдени случаи на COVID-19, които днес наброяват 360 000 и вероятно са само една-десета от всички инфекции, вече си обикаляха необезпокоявано в пределите на САЩ.

Всъщност за много от управляващите партии, контролът върху инфекцията не е най-важната задача. Подсигуряването на властта – или поне в съзнанието им – проекцията на сила, е на първо място. Така че огледалата отразяват американския расизъм, британското малтусианство, нацисткото гетоизиране и в случая на ИНП, в едно преобръщане по Фанон, преповтарянето на най-лошото от британския колониализъм. А истината е, че всички тези социално-политически прояви по-вероятно ще влошат пандемичния контрол. Пренебрежението, оставянето на COVID да се вилнее, срива на доверието и гетоизирането на хората само ще подхранят заразата.

Този филм сме го гледали и преди. Историкът Майк Дейвис разказва, че 60% от смъртните случаи при грипната пандемия през 1918 г. настъпили в западна Индия, защото британците реквизирали храна за износ по време на случайно съвпаднала суша. Във време, в което човешката солидарност помежду и вътре в държавите е единственият път отвъд глобалната пандемия, всяка програма за етническо прочистване, вложена в ужасяващия троянски кон на смъртоносния вирус, няма как да не влоши нещата. Изнамирането на удобни врагове не е нищо повече от опит на правителството да прикрие неспособността си да се подготви за пандемията, докато преследва свой собствен викториански геноцид.

Говори се за биологична търговска война между САЩ и Китай. Слухът набра скорост след спорове в социалните мрежи, касаещи американски патенти, статии, публикувани в „Granma“ и взаимни обвинения, които китайският външен министър и агенти на ЦРУ си подхвърлят. Как гледате на този цирк?

Подобни безпочвени обвинения са част от това, което наричам пандемичен театър. Усилията по контролиране на населението в рамките на страната, които току-що споменахме, са съизмерими само с опитите да се хвърли вината за настоящата пандемия и нейните социално-икономически последствия върху други страни. Това са съвременни версии на старите похвати да се кръщават болестите на международни врагове, сега разгърнати в огромна безпочвена конспиративна логорея, целяща да докара разобличителите ѝ до пълно изтощение. Това, което по-рано се обличаше в опростенчески пикантни псевдоними като „испански грип“ или „френска болест“ [сифилис; бел. пр.], сега мутира в истории за тайни лаборатории в Ухан или за излязла от контрол биологична война.

Точно като при уфологията – с нейните летящи чинии, извънземни и други щуротии, – застъпниците на подобни теории, а също и тези, които им се връзват, търсят средство, чрез което да избегнат въпроса за материалните условия, чрез които капиталистическият начин на производство увеличава уязвимостта ни към появата на множество патогени с пандемичен или с близък до пандемичен капацитет.

Наблюдаваме бързата последователност, с която новите патогени H5N1, SARS-1, H1N1 (2009), MERS, H7N9, Ебола макона, Зика, Африканската чума по свинете, а сега и SARS-2, напускат отдалечени и диви резервоари, в следствие на обезлесяване и икономическо развитие, и се разливат при домашните птици и добитъка, а оттам в човешката популация. Изобретяването на врагове позволява на властите да не обвинят себе си за нароилите се напоследък множество смъртоносни заболявания.

Мислите ли, че световният ред използва епидемиологичната криза с Коронавируса за ограничаване на международните транзакции и насърчаване на вътрешната търговия с цел преодоляване на глобалната рецесия?

Не мисля, че световният ред, ако под това се разбира капиталистическата управляваща класа и нейните упълномощители, е в състояние да ограничи международната търговия. Колкото и Тръмп да се стреми към националистическата икономика, САЩ вече нямат силата да я наложат на света. Самият вирус ограничи търговията като намали търсенето, разболя работниците и прекъсна доставките. Презапасяването надскочи конкретните домакинства и се превърна в държавна политика. Най-зле подготвените нации, сред които САЩ и Великобритания, се боричкат да получат достатъчно тестове и лични предпазни средства. Всъщност отделни щати като Ню Йорк, Калифорния, Ню Джърси, изоставени от федералното правителство, се конкурират на черния пазар за вентилатори, надхвърлящи в пъти реалните им цени.

Историите са умопомрачителни. Финансовият контрольор на щата Илинойс търчеше да се срещне с ръководител на компания за премествания, който познавал някакъв тип, работещ с китайски фабрики. Контрольорът му предал чек за 3,5 милиона долара на паркинг на Макдоналдс, като че ли купува наркотици, за да му достави маски N95 и вентилатори за Илинойс.

След като беше непрекъснато надцакван от собственото си федерално правителство в търгове за медицински консумативи и оборудване, републиканският губернатор на Масачузетс сключи сделка с китайския консул в САЩ и уреди Робърт Крафт, собственик на отбор по американски футбол, тайно да внесе доставката от Китай на борда на частния самолет на отбора. Да ти падне ченето! Ето симптомите на една тотално провалена държава. При това най-богатата страна в историята на човечеството.

Въпреки, че бе епицентър на коронавируса и въпреки огромното си население, Китай успя да овладее разпространението на болестта. Вашите изводи?

Воден от инстинктите си, в първите дни на заразата Китай се луташе, мачкайки хората, които биеха тревога, включително лекарят-герой, който впоследствие почина от COVID-19, лекувайки пациентите си. Ако здравните власти се бяха задействали навреме, имаше реален шанс заразата да бъде потушена преди да се влее в глобалната транспортна мрежа. Де такъв късмет. Но след като осъзнаха, че вирусът не се съобразява с официални постановления, които забраняват вирусната активност – сякаш вирусите могат да четат – Китай отговори на избухналата епидемия с цялата си тежест, целейки тоталното ѝ потискане: карантина за болните и членовете на семействата им, квартални блокади и проверки по домовете. Някои от усилията мязаха на акционизъм, например забраната хората да се връщат по домовете си през нощта, но не и през деня, сякаш вирусът работи само дневна смяна. Но китайската държава вложи всичките си ресурси в борбата, в съответствие с мащаба на бедствието. САЩ и Великобритания, от друга страна, практически се отказаха от подобни усилия точно както се отказват от собственото си обществено здраве вече от десетилетия, занемарявайки все повече здравеопазването или разпродавайки го подобно изгодна фиктивна стока.

От къде произтича разликата? Не става въпрос само за неолибералния капитализъм срещу държавния капитализъм на Китай. Приемам позицията на теоретиците на светът-система, че докато САЩ, а преди това и Великобритания, наближават края на цикъла си на натрупване на капитал, продават публични ресурси, превръщат капитала обратно в пари, за да ги вложат в офшорните сметки на богатите, Китай е в началото на своя цикъл и инвестира в изграждането на новата си империя, включително в набора физическа и социална инфраструктура, на които да се опре проект с такъв глобален обхват. Така докато развитието на страната – насочено до голяма степен към изхранването на населението със собствени сили – допринася за появата и подбора на нови патогени, включително на новия коронавирус, Китай същевременно инвестира в потискане на епидемиите по начин, на който САЩ и Великобритания са крайно неспособни поради структурното си разложение. Както каза един шегаджия в Twitter: „Коронавирусът е твърде радикален. Америка се нуждае от по-умерен вирус, на който да реагираме постепенно.“

Кубинците предлагат антивирусното лекарство Интерферон Алфа 2В като възможно средство за лечение. Те обучават венецуелски лекари, помагат на китайски медицински екипи в Италия и дори позволиха на кораб, возещ инфектирани с Корона туристи, комуто много карибски страни отказаха пристан, да акостира при тях. Всичко това са жестове на международна солидарност. Какво е мнението Ви за кубинското отношение към общественото здраве, епидемиологичните изследвания и глобалната солидарност? Какво трябва да научим от тях за борба с подобни епидемии?

Това не е ли жестока ирония? Куба (и Китай) изпраща лекари в Италия: страна-членка на НАТО. Тестовете в Сенегал стават готови за четири часа, докато в САЩ в повечето случаи отнема седмица. Тайван тества хората на летището за COVID-19, дезинфекцира куфарите им, кара всеки човек поотделно до дестинацията му в осигурено от правителството такси и ви дава приложение, което показва къде във вашия район можете да закупите маска и друго, леко страховито, което картографира инфектираните. През това време в САЩ, притежателите на американски паспорти преминават направо през граничните служители. Въпреки че е сателит на САЩ, Южна Корея, съобщи за първата инфекция с COVID в деня, в който и САЩ регистрира първия си случай. Само че в Южна Корея инфекциите и смъртните случаи на глава от населението, които понастоящем са общо 192 за цялата страна, бяха в пъти по-малко от над 4000-те смъртни случая само в Ню Йорк. Като част от скъсването с консервативно-либералния консенсус срещу Китай, губернаторът на щата Ню Йорк прие китайско дарение от 100 вентилатора. Американският престиж се изпарява докато говорим. Никой не търси Америка за помощ или съвет.

Независимо от кусурите и относителната си бедност, Куба отдавна е на върха в иновациите в общественото здравеопазване. Наред с една политическа философия, организирана около общите блага, тя се отличава и с ефикасност в предоставянето на здравни услуги на населението, с прости решения в логистиката и народната просвета, обезпечени с необходимите държавни ресурси. Не че всичко винаги върви по мед и масло, но Куба не извлича печалба от болестите на хората чрез индивидуални застрахователни планове, като тези, които 28 милиона американци изобщо не могат да си позволят, а други 24 милиона могат, но само донякъде. Така че не е само въпрос на конкретните лекарства, които Куба произвежда, въпреки че те са страхотни. Тук опираме до по-широкия проблем за нагласата. Глобалната пандемия изисква глобален отговор. На дневен ред е солидарността. Интернационализмът трябва да измете глобализацията, а страните, които не участват в такава взаимопомощ, ще бъдат оставени да се оправят сами, когато изпаднат в нужда.


Превод от английски език: Жана Цонева

Източник: Jabardakhal

Total
0
Shares
Още публикации
Прочети още

Митът за антропоцена

от Андреас Малм Андреас Малм преподава екология в Лундския университет в Швеция. Автор е на редица изследвания относно…