11 стъпки към социалната държава

Предизборно и следизборно четиво за избиратели, кандидати за техния глас, администратори, настоящи и бъдещи управляващи 

По Конституция България е демократична, правова и социална държава, но повече от 30 години след приемането на основния закон много от заложените в него текстове остават с пожелателен характер. 

В неделя, 2 октомври, българските граждани ще отидат да пуснат своя вот на четвъртите парламентарни избори в рамките на 2 години. Уви, в условията на безпрецедентно преплетени кризи и стремглаво обедняване, социалните теми отново остават на заден план.

България е трайно на дъното на ЕС по доходи, трудови възнаграждения и неравенство в обществото. Емиграцията, особено трудовата, остава на високи нива и подкопава бъдещето на страната. Въпреки всичко това повечето политици и партии продължават да не виждат слона в стаята. 

При това положение, надали трябва да ни изненадват критично ниската избирателна активност, разпадът на социалната тъкан, ежедневните прояви на противообществено мислене и поведение.

Време е да направим нещо, преди тези тенденции да са станали необратими. Съживяването на социалната държава е абсолютно наложително. 

Тук посочваме 11те безспорни стъпки, за които никое управляващо мнозинство досега няма време, желание, воля. Като граждани трябва да имаме смелостта да ги изискаме. 

 1. Увеличаване на минималната заплата до поне 850 лв.

При пазарна икономика МРЗ е един от малкото инструменти на държавата да влияе върху трудовите възнаграждения. Вдигането на МРЗ косвено оказва натиск върху работодателите за увеличаване и на останалите възнаграждения.

 1. Необлагаем минимум в размер на МРЗ

След реформите от 2007-08 г. данъчната тежест за най-богатите е намаляла с 32%, докато за хората със средни доходи се е покачила с 463%. Това трябва да спре.

 1. Премахване на максималния осигурителен доход

За да плащат всички своя солидарен принос към здравната и пенсионна осигурителна система. Край на регресивното осигуряване.

 1. Частните пенсионни фондове – само на доброволен принцип

Край на гарантираните печалби за фондовете за сметка на негарантираните пенсии на гражданите. 

 1. Платеното майчинство – във всички случаи поне в размер на минималната работна заплата!

Според Конституцията „Жената майка се ползва от особената закрила на държавата“: държавата е длъжна да ѝ осигури достойни условия на живот.

 1. Детски надбавки за всички деца!

Ако родителите на всички деца получават адекватни детски надбавки, без да е нужно да покриват доходни критерии и да преминават през тежки проверки, България отново ще има една демографска мярка по подобие на развитите европейски държави.

 1. Достъпът до социално подпомагане да се определя спрямо чистите, не спрямо брутните доходи

Това е допълнителна бариера до ключови приходи за децата и най-уязвимите социално граждани, която трябва да отпадне.

 1. Данъчното облекчение за деца да стане постоянна мярка

Пазарлъците с тази ключова мярка за подкрепа на семействата трябва да спрат, като сумата за приспадане от данъчната основа в увеличения ѝ размер от 6000 лв. на дете следва да се заложи в закона и да се прилага всяка година.

 1. Гарантираният минимален доход да се изравни с линията на бедност

Това остава безсмислена мярка, ако не може да осигури поне сносен живот за хората. Дори Европейската комисия го разбира и препоръчва на управниците ни.

 1. Когато срещу социалната помощ се полага труд, тя да е поне в размер на МРЗ

Четири пъти по-евтин е трудът на бедните, които имат нужда от социално подпомагане дори в настоящите нищожни размери, отколкото на работника, който получава минимална работна заплата. 

 1. Енергийни помощи поне за 300 kWh, колкото е средномесечното потребление на едно домакинство

Либерализацията на пазара ще доведе до ценови скок и за битовите потребители. Належащо е спешното приемане на определение за енергийна бедност. Държавата трябва да се погрижи не само за бизнеса, на който щедро раздава помощи, а на първо място – за гражданите, от които в крайна сметка произтича властта ѝ.

Текстът, с автори Ваня Григорова и Калин Първанов, е достъпен тук.

Фотограф: Anna Woźniak

Total
0
Shares
Още публикации
Прочети още

Капитализмът по здрач

от Робърт Пипин Големият американски философ за това как Хегел изненадващо може да ни помогне да осмислим противоречията…