Защитете работниците в Украйна!

Становище на Кампания Чисти дрехи за безпрецедентното нарушаване на трудовите права в Украйна

Кампания Чисти дрехи заявява своята солидарност с работниците в шивашкия сектор и всички работници в Украйна по време на руската инвазия. Ние осъждаме нахлуването на руски сили в Украйна, както и всеки акт на агресия, всяка инвазия и война. Подкрепяме всяка сериозна истински дипломатическа или политическа инициатива (институционална и народна), целяща оттеглянето на руските войски от окупираните територии и предотвратяващи ескалацията на конфликта, който вече сериозно влияе на работническата класа и цивилното население в Европа и отвъд нея. 

Протестираме срещу лишаването на работниците от защита и синдикални права, което засяга и шивашките фабрики, които са преобладаващо малки и средни предприятия. В условия на тежка социална и икономическа криза новите закони подкопават фундаментални трудови права. 

Кампания Чисти дрехи заяви своята солидарност с работниците в шивашкия сектор и всички работници в Украйна по време на руската инвазия.  

През 2020 г. проучване на Кампания Чисти дрехи  разкри, че около 200 000 украински работници и работнички в шивашката промишленост получават едва от необходимите им за живот доходи (заплата за издръжка). Те често не получават дори минималната нетна месечна заплата от 126 евро (2019 г.). Много от работниците биват сплашвани и унижавани, принуждавани да работят извънредно, да припадат през лятото и да мръзнат през зимата – това са само едни от най-разпространените нарушения.

Точни данни за броя на работещите в шивашкия сектор не са налични поради големия брой неформално заети – между 60% и 70% са работещите в сивия сектор към 2020 г. Това положение се влоши по време на пандемията, тъй като не бяха изплащани заплати и социални осигуровки, а много работници бяха пуснати в принудителен неплатен отпуск или уволнени.  

През пролетта на 2022 г. Кампания Чисти дрехи предприе неофициално проучване на западните марки, работещи с подизпълнители в Украйна, повечето от които заявиха, че все още възлагат поръчки и фабриките им работят. Производството на облекло в Украйна е съсредоточено в западната част на страната и поради това е по-малко засегнато от прекия конфликт. Кампания Чисти дрехи призова западните компании да проявяват повишено внимание и отговорност за спазването на човешките права на работното място. 

Украинските работници се нуждаят от защита особено във време на война, социална и икономическа криза.

През 2020 г. украинските синдикати и гражданското общество успешно се противопоставиха на опитите за ограничаване на трудовите права и колективното договаряне. През 2021 г. обаче беше предложен нов проектозакон. Оправдавайки се с военното положение след руската инвазия, правителството прие нови закони, които подкопават свободата на сдружаване и трудовите права. На тези закони се противопоставиха местни украински синдикати и неправителствени организации, защитаващи трудовите права, както и световни организации като Международната организация на труда (МОТ), Международната конфедерация на профсъюзите (МКП) и други глобални синдикати.

Законите доведоха до екстремна либерализация на трудовите отношения, особено в малките и средните предприятия (МСП) с по-малко от 250 служители. Огромното мнозинство от фабриките за облекло са тъкмо такива. Новите закони лишават работниците от възможността за правна защита и защита от страна на профсъюзите срещу злоупотреби от страна на работодателите. Те драстично увеличават зависимостта на работниците от техните работодатели и включват следните основни разпоредби: 

Закон 2136, приет на 15.03.2022 г., включва следните разпоредби:

– възможност за удължаване на стандартното седмично работно време от 40 на 60 часа;

– премахване на пречките и допълнителните обезщетения за работа по време на официални празници, почивни дни и отпуски;

– премахване на забраната за наемане на жени на физически свръхнатоварени работни места;

– премахване на задължението за сключване на писмени трудови договори;

– въвеждане на прекомерна гъвкавост на срочните трудови договори и изпитателните срокове;

– възможност за прехвърляне на работници на други работни места и промяна на условията на трудовия договор без съгласието на работника, прекратяване на целият трудов договор дори по време на болничен отпуск или отпуск.

Закон 2421, приет на 18.07.2022 г., включва следните разпоредби:

– възможност за работодателите да наемат служители на договори с нулево работно време и по този начин да си създадат гъвкава резерв от работна ръка на тяхно разположение при всякакви договорни разпоредби, които работниците вероятно ще приемат, тъй като отчаяно се нуждаят от доходи. 

Закон 2434, приет на 19.07.2022 г., включва следните разпоредби:

– възможност за съкращение в МСП без предоставяне на законова причина срещу незначително малка компенсация за тези, които са загубили работата си;

– разширяване на възможностите на работодателите да освобождават работници. 

Законът за военното положение забрани провеждането на работнически стачки и протести като по този начин сериозно ограничи правото на работническите организации да се противопоставят на налагането и на пагубните последици от тези нови закони. Законите бяха също използвани за репресии срещу синдикатите, например като бяха иззети техни имоти. Тези закони подкопават правата на работниците в Украйна. 

Затова призоваваме марките:

1. да гарантират, че не подкрепят и не насърчават отслабването на защитата на труда в противоречие със стандартите на МОТ; включително предложенията за увеличаване на работното време и намаляване на трудовите права на работниците;

2. да гарантират, че съществуващите правила и условия, съответстващи на стандартите на МОТ и кодексите на марките по отношение на договорните условия и трудови стандарти, ще се запазят, както и че механизмите за закрила на труда (включително максималната продължителност на работното време) няма да бъдат намалени, независимо от провежданите от държавата политики за ограничаване на трудовите права;

3. да гарантират, че работниците, участващи в мирни протести или дейности, свързани със свободата на сдружаване, са защитени от произволно задържане по силата на военното законодателство.

4. да гарантират, че заплатите отразяват нарастването на разходите за живот, особено за храна и жилище;

5. да се ангажират със стабилни поръчки и дългосрочни търговски отношения с украинските си подизпълнители, за да се намали въздействието на краткосрочните и несигурни поръчки.

Допълнителна информация

Позиция на Международната конфедерация на профсъюзите (МКП)

LabourStart campaign

Позиция на Education International

Позиция на Соціальний рух

Open Democracy: Ukraine’s government dismantles labour rights during the war

Open Democracy: Ukraine uses Russian invasion to pass laws wrecking workers’ rights

Изображение: Yevgenia Belorusets, CCC Country profile Ukraine

Total
0
Shares
Още публикации
Прочети още

Боже мой! Пак война!

С действията си срещу Украйна руската управляваща върхушка начело с Владимир Путин поиска да възроди империализма: поиска да…